Au trecut patru luni lungi și fierbinți de când în satul lui Sunardi nu a mai plouat, în condițiile în care seceta indusă de El Nino afectează Indonezia, așa că fermierul cultivator de tutun face singurul lucru pe care îl poate face pentru a obține apă: sapă în albia uscată a unui râu,scrie Reuters.
Într-o oră sau două, apa – sărată și noroioasă – va umple gaura proaspăt săpată. Sunardi și zeci de alți locuitori din satul Karanganyar din provincia Java Centrală iau apoi apa acasă pentru a o bea, pentru a se spăla și pentru a-și iriga culturile care mor încet.
„Seceta din acest sat se face simțită din aprilie, iar până acum nu a plouat. Puțurile din această zonă au secat, așa că locuitorii nu mai pot lua apă decât din albia râului”, a declarat pentru Reuters Sunardi.
„Plantele de aici, cum ar fi porumbul, s-au ofilit toate. Tutunul poate trăi, dar nu crește în mod optim, așa că trebuie să continuăm să îl udăm și pe acesta cu apa din albia râului”.
Sătenii și Sunardi au săpat în albia râului încă din iunie, când apa din fântâni s-a terminat.
Agenția meteorologică indoneziană (BMKG) a declarat că fenomenul meteorologic El Niño, care aduce vreme caldă și uscată prelungită, afectează mai mult de două treimi din această țară, inclusiv toată Java, zonele nordice din Kalimantan și toate zonele de coastă din Sumatra, cu excepția celor de coastă.
Populația din aceste zone depășește 70% din populația totală a Indoneziei, de peste 200 de milioane de persoane, a declarat Ardhasena Sopaheluwakan, șef adjunct al departamentului de climatologie din cadrul BMKG.
Oamenii de știință spun că El Niño a provocat valuri de căldură record în orașe de la Beijing la Roma, crescând riscul de incendii de pădure și afectând culturi precum grâul, uleiul de palmier și orezul.
Agricultura reprezintă aproape 14% din PIB-ul Indoneziei, iar o treime din forța de muncă lucrează în agricultură, arată datele guvernamentale.
Tris Adi Sukoco, un oficial de la BMKG din Java Centrală, a declarat că, având în vedere că ratele de precipitații din regiune au scăzut drastic, sătenii precum Sunardi ar trebui să își modifice culturile. Fermierul a spus, însă, că este prea târziu.
„Chiar dacă râul de aici este complet uscat, va trebui să găsim apă oriunde ar fi”, a spus el.